Rookmelder 230 volt
Rookmelder 230 volt
De aanwezigheid van rookmelders redt levens en daarom zijn ze sinds 2022 verplicht in alle woningen. Bovendien moeten ze in gebouwen met een woonfunctie die gebouwd of gerenoveerd zijn na 2003, voldoen aan de NEN 2555 normering. Voor een brandveilige woning is een rookmelder dus ten zeerste aan te raden. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen een rookmelder van 230 volt en een exemplaar met alleen een accu, hoe een rookmelder 230v met of zonder draad gekoppeld kan worden en vertellen we u meer over de juiste rookmelder voor de NEN 2555 en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) (voorheen bouwbesluit).
Bel: 0416 854231ContactformulierRookmelder 230 volt versus alleen met accu
Rookmelders 230v ziet u vaak in kamerverhuurpanden en in woningen die gebouwd of gerenoveerd zijn na 2003. Deze rookmelders hebben naast permanente 230v spanning ook een back up batterij, zodat de melders bij stroomuitval altijd hun werk blijven doen.
Waarom kunt u beter kiezen voor een rookmelder met een 10 jaar accu dan voor een rookmelder met een normale batterij? U heeft vast wel eens meegemaakt dat een rookmelder ineens ’s nachts begon te piepen omdat de batterijen vervangen moesten worden. Voordat u het weet, staat de rookmelder al een aantal dagen uit, omdat u de juiste batterijen niet in huis hebt. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het antwoord op de eerdere vraag is dus eigenlijk heel simpel: een normale batterij loopt leeg en moet jaarlijks worden vervangen. Een rookmelder met een 10 jaar accu gaat 10 jaar mee en daar hoeft u nauwelijks naar om te kijken, behalve af en toe eens schoonmaken.
Een rookmelder 230 volt sluit u aan op het elektriciteitsnet. Deze heeft dus altijd stroom. Zelfs wanneer de elektriciteit tijdelijk niet meer werkt, zal de rookmelder dat nog doen: hij heeft namelijk een back-up batterij. Zo weet u dus zeker dat u altijd een werkend brandveiligheidssysteem heeft. Vaak is een rookmelder 230 volt ook koppelbaar. Dat betekent dat wanneer er één rookmelder afgaat in huis of kantoor, de rest van het gebouw ook gealarmeerd zal worden via de andere gekoppelde rookmelders. Zo kunt u er zeker van zijn dat alle aanwezigen meteen gewaarschuwd worden als er brand uitbreekt. U heeft bij een koppelbare rookmelder keuze uit twee opties: een rookmelder die draadloos koppelbaar is, of een die bedraad gekoppeld wordt.
Rookmelder NEN 2555 en Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
NEN 2555 rookmelders zijn tegenwoordig voor kamerverhuur verplicht: ook moet in alle nieuwbouwwoningen gebouwd na 2003 voldaan worden aan de NEN 2555 norm. Let wel op: een rookmelder zelf kan nooit NEN 2555 gecertificeerd zijn. De norm gaat specifiek over de situatie die u creëert. Om eraan te voldoen, moet u op een aantal zaken letten:
- In iedere ruimte moet één rookmelder 230 volt met back-up batterij gemonteerd zijn.
- Alle rookmelders moeten optische rookmelders zijn.
- Alleen gekoppelde rookmelders voldoen aan NEN 2555. U kunt een rookmelder NEN 2555 zowel draadloos als bedraad koppelen.
- Rookmelders moeten een minimaal geluidsniveau van 65dB produceren. In een slaapruimte is dit zelfs een minimum 75 dB.
- De rookmelder zelf moet aan de producteisen van NEN-EN 14604 voldoen.
Door aan al deze eisen te voldoen, of het nu om een woonhuis, een appartementencomplex of een kantoorgebouw gaat, weet u zeker dat u voldoet aan alle brandveiligheidseisen.
Rookmelder bestellen
Schakel altijd een professional in om er zeker van te zijn dat uw batterij of 230v rookmelders op de juiste manier worden gemonteerd. Bij DVS Brandbeveiliging weten we alles over het monteren volgens de NEN 2555 norm en kunnen we bovendien de brandveiligheid van uw gebouw en de werking van uw rookmelders controleren. Dat doen we onder andere in:
- Breda
- Den Bosch
- Tilburg
- Waalwijk
Wilt u een rookmelder van 230 volt kopen of heeft u vragen over de wijze waarop een rookmelder 230v met of zonder draad gekoppeld kan worden, of wilt u gewoon de prijs weten? Via deze website neemt u eenvoudig contact met ons op.